Het is belangrijk om te begrijpen dat je cyberaanvallen eigenlijk niet kunt voorkomen. Cyberaanvallen zijn tegenwoordig bijna onvermijdelijk geworden. Hackers, malware, phishingaanvallen en andere digitale bedreigingen evolueren voortdurend en worden steeds geavanceerder. Ook als je denkt alle beveiligingsmaatregelen op orde te hebben, zul je vroeg of laat direct, of indirect, met een cyberincident te maken krijgen. Binnen je eigen organisatie of via een ketenpartner. Voorkomen kan dus niet, maar wat je wel kunt doen, is jezelf wapenen met kennis en ervaring om adequaat te reageren wanneer een aanval zich voordoet. Dat is waar cyberoefenen om de hoek komt kijken.
Want, wat doe je als je te maken krijgt met een cyberaanval? Heb je duidelijk welke stappen en je acties je moet ondernemen? Wie je wanneer op de hoogte moet brengen? Als je een scenario al eens geoefend hebt, weet je in ieder geval waar je moet beginnen. En het zijn juist die acties die gelijk ondernomen worden, de acties in het zogenoemde “golden hour” die het verschil gaan maken en de impact van het incident flink kunnen verlagen.
Het concept van cyberoefenen kan intimiderend lijken, vooral als je niet over een diepgaande technische achtergrond beschikt. Maar onthoud dat je geen cybersecurity-expert hoeft te zijn om te beginnen. Met de juiste hulpmiddelen en begeleiding kun jij ook snel aan de slag.
Cyberoefenen is geen hogere wiskunde. Het is een toegankelijke en essentiële stap om jezelf te beschermen in de digitale wereld. Met de juiste hulpmiddelen en een toewijding om te leren, kun ook jij je vaardigheden op het gebied van cybersecurity verbeteren en beter voorbereid zijn op de uitdagingen van de moderne digitale samenleving. Aarzel niet om vandaag nog te beginnen en een proactieve stap te zetten naar een veiliger online bestaan.
Hoe dan? Daar vertellen we je graag meer over in onze intro video met verschillende oefenmogelijkheden en het CCRC-handboek: CYBER CRISIS? GÉÉN PANIEK | Handboek Oefenen van een Cybercrisis”.