Cybersecurity in de IT-sector: in gesprek met Mark van Kampen, sectormanager IT Rabobank

cybersecurity cyberoefenen

In een recente aflevering van de Cyber Chain Podcast wordt de aandacht gevestigd op de cruciale rol van cybersecurity in de IT-sector. Kelvin Rorive, de gastheer van de podcast, zit aan tafel met Mark van Kampen, sectormanager IT bij de Rabobank. Het gesprek gaat dieper in op hoe bedrijven zich voorbereiden op cyberaanvallen en de noodzaak van bewustwording in de snel evoluerende digitale wereld.

Mark van Kampen: een diverse wereld

Mark van Kampen licht toe dat de IT-sector in verschillende subsectoren als connectiviteit, datacenters, infrastructuur, applicatiebeheer en IT-services kan worden onderverdeeld. Deze diversiteit maakt zijn dagelijkse werk zeer gevarieerd, waarbij hij klanten van verschillende sectoren en grootte bedient. Van Kampen vindt de diversiteit binnen zijn functie erg uitdagend. Zo bevindt hij zich bij klanten, op evenementen of presenteert hij rapporten over de IT-sector.

Cybersecurity: een nieuwe realiteit

Een belangrijk onderwerp in het gesprek is cybersecurity. Van Kampen deelt zijn inzichten over hoe klanten zich voorbereiden op mogelijke cyberaanvallen. Hij merkt op dat cyberaanvallen steeds vaker voorkomen en dat het niet de vraag is of een bedrijf wordt geraakt, maar wanneer het zal gebeuren. Dit vormt een nieuwe uitdaging voor ondernemers, vooral in het MKB, die vaak niet volledig bewust zijn van de risico’s en gevolgen van cyberaanvallen.

Cybersecurity: een nieuwe realiteit

Het gesprek gaat verder in op de rol van de Rabobank bij het vergroten van de bewustwording en voorbereiding op cybersecuritykwesties. Van Kampen benadrukt het belang van het bespreekbaar maken van cybersecurity en het delen van kennis met klanten. Hij gelooft dat een keurmerk voor IT-bedrijven nuttig kan zijn om ondernemers vertrouwen te geven in de expertise van deze bedrijven.
Daarnaast wijst hij op de nieuwe Europese wetgeving (NIS2) en regulering met betrekking tot cybersecurity. Deze wetgeving is van invloed op veel organisaties. Van Kampen schat dat ongeveer een kwart tot een derde van de klanten van de Rabobank hierdoor wordt beïnvloed. Naar verwachting leidt dit tot meer vragen en uitdagingen voor bedrijven, en het is essentieel om voorbereid te zijn.

Cybersecurity oefeningen

Een ander belangrijk punt is het belang van cybersecurity-oefeningen. Van Kampen onderstreept het verschil in aanpak tussen grotere bedrijven en het MKB. Grotere bedrijven hebben vaak meer middelen en expertise om zich voor te bereiden, terwijl het MKB vaak achterblijft. Hij suggereert dat ondernemers zich moeten laten inspireren door praktijkverhalen en ervaringen van anderen in hun branche.

Samenvattend toont het gesprek de groeiende urgentie van cybersecurity in de IT-sector. Bewustwording, voorbereiding en samenwerking zijn essentieel om de toenemende dreiging van cyberaanvallen het hoofd te bieden. Zowel banken als IT-bedrijven spelen een cruciale rol bij het helpen van ondernemers om zich te beschermen tegen deze dreigingen. Het is duidelijk dat het cybersecuritylandschap voortdurend evolueert, en het is van vitaal belang dat bedrijven zich aanpassen om deze nieuwe realiteit aan te pakken.

Benieuwd naar meer? Luister de podcast hier.

Deel dit bericht via: