Heb jij een crisiskaart voor tijdens een cyberaanval?

crisiskaart cyberoefenen cybercrisis

Wat doe je als je te maken hebt met een cybercrisis? Dan is het verstandig om een crisiskaart bij de hand te hebben. Want, als je niet weet wat je SLA’s zijn met je leveranciers, als de documenten waar je contacten instaan zijn versleuteld, en je geen manier hebt om met bepaalde teamleden te bereiken omdat je systemen plat liggen, dan sta je al gelijk met 3 – 0 achter tijdens een aanval. 

De crisiskaart

Het startpunt van een cybercrisis is vele malen complexer dan een continuïteitscrisis. Want, waar moet je beginnen? Wie roep je bij elkaar? Moet je je netwerken compleet offline gooien? Er wordt vaak lang getwijfeld of er wel echt iets aan de hand is, en dat is kostbare tijd die ook aan concrete acties besteed had kunnen worden. Je stappen in het zogenoemde “golden hour” van een cyberaanval kunnen bepalend zijn en de schade flink beperken. Maar, dat is wel iets wat je kunt trainen. Als je een structuur hebt in het oefenen, dan heb je handvaten en een plan voor dat startpunt in een cybercrisis. Daarom hebben we bij CCRC een crisiskaart gemaakt. Deze handige tool geeft je inzicht in alle essentiële aspecten van een cybercrisis en biedt praktische tips en stappen om ermee om te gaan. Zo heeft de crisiskaart de agendapunten voor je crisis team besprekingen op een rijtje gezet, een checklist voor de crisismanager, en concrete tips voor het managen van een crisis. Daarnaast is er ruimte om alle relevante contactgegevens van leveranciers, belanghebbenden en leden van het crisisteam op te schrijven. 

Kom gelijk in actie!

 

De snelheid van handelen is heel belangrijk. Acties in het zogenoemde “golden hour” kunnen echt bepalend zijn. Als je in die tijd kunt ingrijpen dan kan het zijn dat je het verspreiden van de ransomware kunt voorkomen en dus de schade significant kunt beperken. Om gelijk actie te kunnen ondernemen, moet je wel zorgen dat je bepaalde informatie binnen handbereik hebt. Want, hoe kom je bij de documenten waar je contacten en crisisplan instaan als die zijn versleuteld? Heb je de persoonlijke contactgegevens van de teamleden die het crisisteam gaan vormen? Hoe breng je je medewerkers op de hoogte als je communicatiesystemen eruit liggen?

 

Dus download de crisiskaart, print het document en hang deze ingevuld ergens op kantoor. Zo weet je zeker dat ook als al je systemen plat liggen en je documenten zijn versleuteld, je gelijk in actie kunt komen en alle relevante info bij de hand hebt! 

Deel dit bericht via: