Terugblik Cyber Boost Sessie Gemeente Den Haag – ketenkwetsbaarheid

Cyber Boost Sessie

Op 2 oktober 2023 organiseerde CCRC een succesvolle Cyber Boost Sessie bij de Gemeente Den Haag, waarbij de focus lag op het verhogen van de cyberweerbaarheid van het midden- en kleinbedrijf (MKB). Het event bracht experts en ondernemers samen om ervaringen en kennis te delen over de toenemende dreiging van cyberaanvallen. Voor een uitgebreide terugblik en om de inzichten van de experts te horen, bekijk onderstaande aftermovie van de Cyber Boost Sessie.

"Inbraak in mijn kantoor"

Julie Ann Tollenaar, een zelfstandige professional, deelde haar persoonlijke ervaring met een cyberaanval. Haar mailbox, die fungeerde als haar kantoor, werd gehackt. Hierdoor verloren zij niet alleen toegang tot haar e-mails, maar ook belangrijke documenten en foto’s. Deze ingrijpende ervaring benadrukte de noodzaak voor betere cyberbeveiliging, vooral voor zzp’ers en kleine bedrijven die vaak kwetsbaarder zijn voor dergelijke aanvallen.

Het belang van cyberoefeningen

Eric-Jan de Roode, medeoprichter van CCRC, legde uit waarom cyberoefeningen cruciaal zijn voor het MKB. “De grote bedrijven in Nederland zijn goed beschermd tegen cyberaanvallen dankzij hun grotere budgetten. Kleinere bedrijven zijn echter kwetsbaarder en vormen vaak een doelwit in wat wij ketenkwetsbaarheid noemen. Het is ongelooflijk belangrijk dat je voorbereid bent, want het gaat een keer gebeuren,” aldus Eric-Jan. Hij benadrukte dat de Cyber Boost Sessies ondernemers op een praktische manier voorbereiden op een cybercrisis door realistische scenario’s te simuleren. Dit helpt hen om niet voor het eerst met een crisis geconfronteerd te worden wanneer het echt gebeurt. 

Het standpunt van de Gemeente Den Haag

Saskia Bruines, wethouder van Financiën, Cultuur, Economische Zaken en het stadsdeel Scheveningen, onderstreepte het belang van cyberweerbaarheid voor bedrijven in Den Haag. “De stad Den Haag vindt de cyberweerbaarheid voor bedrijven enorm belangrijk, en zeker voor het MKB. Het is essentieel dat we onze bedrijven ondersteunen in hun verdediging tegen cyberdreigingen,” zei Saskia.

Tijdens de Cyber Boost Sessie werden ondernemers actief betrokken bij oefeningen die hen voorbereidden op mogelijke cyberincidenten. Deze praktische benadering zorgde voor een beter begrip en grotere bewustwording van de gevaren, waardoor zij beter voorbereid zijn om effectieve maatregelen te nemen in het geval van een echte aanval.

Ontdek meer over de initiatieven van CCRC en hoe wij het MKB helpen beschermen tegen cyberaanvallen. Samen maken we het MKB weerbaarder tegen de toenemende cyberdreigingen.

Deel dit bericht via: